Langkah-langkah
menyediakan bater
1. Ayakkan tepung gandum ke dalam
mangkuk adunan
2. Buat lubang di tengah-tengah tepung
dan tuangkan ½ daripada cecair dan masukkan telur.
3. Kacau adunan dengan perlahan-lahan
hingga sebati.
4. Tambahkan baki cecair jika perlu.
5. Kacau adunan lagi dan biarkan bater
selama ½ jam sebelum digunakan.
INFO BONUS....
Bater
dibiarkan selama ½ jam supaya kembang daan senang dimasak.
|
Contoh Resipi Bater Cair
·
Kuih ketayap
Langkah
1 : Sediakan bater
1. Ayakkan
tepung gandum dan garam ke dakam mangkuk adunan.
2. Buat
lubang di tengah-tengah tepung.
3. Masukkan
telur dan ½ daripada cecair.
4. Bancuh
campuran sehingga menjadi konsistensi yang rata.
5. Masukkan
air daun pandan dan pewarna hijau daan oukul bater selama 10 minit.
6. Campurkan
baki cecair itu dan kacau hingga sebati.
7. Tuangkan
bater ke daalam jag penyukat dan biarkan setengah jamebelum dimasak.
Langkah 2: Sediakan inti
1. Cairkan
gula melaka dan gula ke dalam air
2. Masukkan
kelapa ,daun pandan yang telah disimpul serta garam dan masak selama bebeerapa
minit.
3. Campurkan
tepung kanji yang telah dibancuh apabila adunan hampir kering.
4. Angkat
dan sejukkan.
Merawat kecederaan ringan
1) bersihkan luka dengan antiseptik
2) sapukan iodin pada luka
3) balutkan luka dengan kain kasa atau plaster
Terima kasih kepada sheera mimie
No comments:
Post a Comment